ХРАНЕНЕТО НА 3-МЕСЕЧНО БЕБЕ

ХРАНЕНЕТО НА 3-МЕСЕЧНО БЕБЕ
29 April, 2020

Растежът през първата година от живота зависи не само от теглото при раждането и генетиката, но и от качеството на храненето. Ако майката прави всичко възможно, за да храни бебето правилно, то бързо наддава на тегло и с лекота започва да усвоява все повече нови умения.

Храненето на бебе на 3 месеца изисква специален подход, защото именно през този период децата започват да се развиват по-бързо, а формирането на основните системи на тялото се ускорява.  До 3-месечна възраст бебетата трябва да спят около 20 часа на ден, като периодично се поставят на гърдата за кърмене.

Ако бебето понякога яде по-малко, или напротив - повече, родителите не трябва да се притесняват, защото децата се хранят въз основа на конкретните нужди на организма.

Млечната храна за децата до тримесечна възраст може да бъде разредена с преварена вода. Не е забранено да се дават и инфузии от копър, компот от сушени плодове, но без захар. Също така обемът на напитката не трябва да надвишава 100 мл на ден.


Брой хранения до тримесечна възраст

При изкуствено хранене

Ако сте преминали на изкуствено хранене, детето не трябва да яде повече от 7 пъти на ден. Точния брой хранения се изчислява много просто. Само трябва да разделите на 6 теглото на бебето в грамове.

Ако например вашето бебче тежи 6 кг, то тогава ще са необходими 1000 мл мляко на ден. Разделяйки тази сума на броя на храненията, получавате размера на една порция храна.

Разбира се, не е нужно да гледате на това правило като закон, а по-скоро като насока. Най-точна информация дали храненето на вашето бебе е правилно, ще ви даде неговото физическо състояние, активност и настроение.


Добави коментар