ХРАНЕНЕ НА 4-МЕСЕЧНО БЕБЕ

ХРАНЕНЕ НА 4-МЕСЕЧНО БЕБЕ
29 April, 2020

Захранването с допълнителни храни е много важен етап от правилното хранене на бебетата. Възрастта, в която менюто започва да се обогатява, зависи от темповете на развитие на бебето. При пълноценно хранене с майчина кърма педиатрите са категорични, че не бива да се добавят към бебешкото меню други продукти поне до шестмесечна възраст, но ако детето е с по-ниско от нормата тегло, тогава следва да се започне захранване още на 4 месечна възраст. 


Според препоръките на СЗО, когато дете под 6 месеца се храни с майчина кърма и количеството й е напълно достатъчно, то получава всичко необходимо за доброто си развитие и не се нуждае от други продукти. Когато обаче кърмата е намаляла, може да се премине на заместители, които да допълнят диетата му.


Защо минималната възраст, в която е възможно менюто на детето да бъде разширено и с други продукти, освен майчината кърма, е четири месеца? Това се определя от спецификите на физиологията - активността на храносмилателните ензими при децата се увеличава и те са в състояние да разграждат продукти, различни от млякото. Наред с това на бебето вече му е по-лесно да поглъща гъста храна и не я изплюва, защото процеса на дъвчене започва да се развива.
Как да въведем най-безопасно допълнителни храни към менюто на четиримесечно бебе


Препоръчително е по време на въвеждането на нови ястия да добавяте хранене с различни хранителни продукти максимум 5 пъти на ден. Това ще улесни процеса на привикване на детето с храната и същевременно ще ви улесни да проследите реакцията му към различните продукти.


Схемата за въвеждане на други храни е индивидуална за всяко дете, като зависи от здравословното му състояние и реакцията му към новите продукти. Но същевременно е необходимо да се имат предвид няколко препоръки, съветват педиатрите.


Така например може да започнете с пюре от зеленчуци, а след това постепенно да включите зърнени храни. Плодовото пюре се въвежда след зеленчуците, така че бебчето да свикне с неподсладени храни.  Не настоявайте, в случай, че детето не е харесало ястието, защото така ще провокирате отрицателна реакция към всяка нова храна. Можете да предложите ястието отново, след като сте изчакали 15-20 дни.


Не експериментирайте с нови храни непосредствено след ваксинация. Ваксинацията също може да причини временно отслабване на организма, така че е по-добре да изчакате 3-4 дни, преди да разширите диетата.

Добави коментар