Витамини по време на бременност

Витамини по време на бременност
23 June, 2020

Всички знаем, че в период на бременност майката трябва да се храни пълноценно, за да си доставя всички необходими витамини и минерали през този период. Храненето е изключително важна както, за да бъде здрава майката, така и бебето й. Но е много трудно само с храна да се набавят тези, така ценни вещества. Ето защо в този период се налага да се взимат допълнителни субстанции под формата на специални млека за майки, таблетки и всякакви други варианти.

Бебето ще си набавя нужните вещества от Вас, които Вие трябва да си възстановите, за да сте здрава по време на бременността и да се подготвите за раждането. Ето защо бременността е период, в който ще се нуждаете от по-големи количества определени витамини и минерали. Едни от най-важните са желязо, фолива киселина и полиненаситена незаменима Омега- 3 мастна киселина.

В статията за минерали по време на бременност ще намерите повече информация с какво трябва да са съчетани витамините и от кои минерали най-вече имате нужда в този период.

Витамин А: Витамин А участва в регулирането на растежа и развитието, зрението и имунитета. Витамин А е от изключително значение за ембрионалното и фетално развитие, включително образуването на очите, ушите, крайниците и сърцето.

Витамин B Комплекс: Витамините от тази група, Тиамин (B1), Рибофлавин (B2), Ниацин (B3), Пантотенова киселина (B5), Биотин (B7), Пиридоксин (B6), Фолат (фолиева киселина)  (B9) и Кобаламин (B12) са сред най-важните витамини по време на бременността.  Всички B- витамини са от съществено  значение, но фолатът заема челно място, поради изключителната роля в изграждането на червените кръвни клетки, белтъците и ДНК. Като допълнение към жизненоважната роля за здравословното развитие на бебето, множество клинични проучвания доказват също, че фолатът допринася за предотвратяване на вродени дефекти. Недостигът на витамин B по време на бременността, може да доведе до  аномалии на фетуса, както и различни странични ефекти за майката, включително косопад, анемия, проблеми с храносмилането, понижаване на имунитета, слабост и умора.

Витамини C & Eвитамин C и витамин E са антиоксиданти, които играят жизненоважна роля. Допринасят за здрава имунна система и защитата.

Витамин D: Известно е, че витамин D е важен за здравината на костите, но освен това този витамин участва в много процеси, които имат значение за здравето и предотвратяването на заболявания. Нивата на витамин D засягат кръвното налягане на бременните жени, настроението и мозъчната функция, имунитета, и като такъв е изключително важно за здравето на майката и бебето, той да не е в недостиг.

Фолиева киселина: Фолиевата киселина е от групата на витамин В, от която се нуждае всяка клетка на вашето тяло, за здравословен растеж и развитие.Приемането на фолиева киселина преди и по време на ранната бременност може да предотврати появата на вродени дефекти на мозъка и гръбнака, наречени дефекти на невралната тръба.  Някои изследвания показват, че приемането на фолиева киселина може да помогне за предотвратяването на сърдечни дефекти (пороци) и такива, в устата на бебето – цепнатина на устната и небцето. 

Всички тези важни витамини (и необходими минерали) в днешно време може да откриете в единственото мляко за майки на пазара Honilac Mom. С него може да регулирате и качването на килограми по време на бременност, а при кърмене да осигурявате на себе си и вашето дете здравословен начин на хранене.

Добави коментар