Режим на хранене на 8-месечно бебе

Режим на хранене на 8-месечно бебе
12 October, 2020

Режимът на хранене на 8-месечно бебе е насочен към включване на нови продукти в менюто на детето, които обогатяват организма с микроелементи и витамини. Физическата активност на 8-месечните бебета е достатъчно висока, затова се изисква храна, която да доставя необходимата енергия. Една добре балансирана диета ще позволи на организма да направи енергиен резерв.


Особености на храненето на деца на 8 месеца


Храненето става по-питателно, а интервалите между храненията - по-дълги. Режимът включва 5 хранения дневно /3 основни и 2 допълнителни - преди лягане и сутрин след събуждане/, като графикът е съобразен с ежедневието на бебето. 


Количеството храна през деня не трябва да надвишава 900 грама. Една единична порция в такъв случай трябва да бъде около 180 милилитра.  Педиатрите съветват на тази възраст да се стартира отказа от нощно хранене, ако е възможно.


Продукти, които са подходящи за храненето на 8-месечното бебе


Храненето за 8-месечно бебе може да включва разширен списък с продукти. Ако зеленчуците, плодовете и пилешкото месо са вече успешно добавени към диетата още след като детето е навършило 4 - 5 месеца, тогава идва ред на постната риба.


Храносмилателната система вече е адаптирана и има активно производство на различни ензими за разграждането на животински протеин.


Но ако детето е започнало да приема допълнителните храни чак след като е навършило 6 месеца, тогава рибата все още не е препоръчителна и трябва да се въведе след 10-ия месец, когато стомашно-чревния тракт е вече адаптиран към месото.


Правилната хранителна система за бебето е балансирано меню, което включва:
• месо - пилешки гърди, заешко, говеждо, телешко и пуешко;


• риба - хек, треска;


• зърнени храни - елда, ориз, твърда пшеница, царевица;


• пилешки жълтък;


• плодове - ябълки, банани, праскови, кайсии, круши;


• зеленчуци - картофи, моркови, лук, цвекло, зеле от всички видове, домати, тиквички;


• напитки - компоти от свежи или сушени плодове, сокове, плодови напитки.
Добави коментар