Режим на хранене на 9-месечно бебе

Режим на хранене на 9-месечно бебе
30 December, 2020

Правилно планираната и балансирана диета осигурява на организма необходимите протеини, мазнини и въглехидрати, ето защо към режимът на хранене на деветмесечното бебе трябва да се подхожда с голямо внимание.

Новите допълващи храни се въвеждат постепенно, като се наблюдава реакцията на организма – наблюдавайте дали няма да се появят алергии или признаци на лошо храносмилане.

Приблизително дневно меню за 9-месечно бебе 


Основните хранения са три – закуска, обяд и вечеря, но към тях се добавят и две допълнителни хранения – едното преди основната закуска, а второто – след вечерята.

За основната закуска са подходящи млечни каши, към които е добавено плодово пюре и масло, а също и половин жълтък. Жълтъкът съдържа холин, който е от изключителна важност за функцията на мозъка и черния дроб.

Обядът може да бъде съставен от зеленчукова яхния (с добавка на растително масло), риба. Друг удачен вариант е яхнията да се замени от зеленчукова супа.

Вечерята на 9-месечното бебе е добре да съдържа извара, плодово пюре или бисквитки, разтворени в мляко.

През останалата част от деня могат да се дават кисело-млечни напитки, компот от пресни или сушени плодове, плодов сок, бисквитки.


Внимание:

Деца под една година не трябва да приемат пълномаслено мляко, необходимо е то да се разрежда в съотношение 1: 1. Ако детето е алергично към казеин (протеин в мляко), то тогава зърнените култури трябва да се варят само във вода.

Всякакви продукти с кисело мляко за деца до една година се дават само по един път на ден, като количеството е строго ограничено, защото храносмилателните ензими все още не са в състояние да обработват големи количества протеин, което причинява повишено натоварване на бъбреците.

Житните зърнени храни и плодовите пюрета се усвояват много по-дълго, осигурявайки енергиен резерв за тялото. Качествените храни, приети вечер, ще помогнат детето да не се буди през нощта за допълнително хранене.

Месото трябва да присъства в диетата на детето, защото помага за формиране на мускулите. За да осигурите на организма достатъчно количество желязо, може да използвате субпродукти - черен дроб, език.

Ние от Honilac насърчаваме храненето на вашите деца чрез кърма. Тя е най- полезна за вашите дежа!

Адаптирано мляко за периода 6 - 12 месеца: Honilac Gold II и Honilac Goat II


Добави коментар