Режим на хранене на 10-месечно бебе

Режим на хранене на 10-месечно бебе
30 December, 2020

Храненето на бебето на 10 месеца е много разнообразно. Детето вече яде зеленчуци, всякакви зърнени храни, диетични меса, плодове. Тези продукти са абсолютно достатъчни за една пълноценна диета, която да осигури на организма важните витамини и минерали.Нощем бебето може се храни веднъж или да не се храни изобщо, а да спи през нощта. Това зависи от конкретните му нужди.


Ето и най-подходящите храни за менюто на детето на 10 месеца:


  •          Зеленчуци - тиквички, всички видове зеле, картофи, моркови, цвекло
  •          Овесена каша 
  •         Плодови сокове -ябълка, круша и други
  •          Жълтък от яйце
  •          Млечни продукти за бебета
  •          Mесо

В зависимост от вида храна, детето получава различно количество кърма или адаптирано мляко. Кърмата се дава на бебето задължително сутрин и вечер, а през другото време само след като вече се е нахранило – например със зърнени храни, супи, картофено пюре и други.

Но е важно да се знае, че щом детето е навършило 10 месеца кърмата не е достатъчна за да осигури нужното количество витамини и минерали, затова трябва да се набляга на другите храни. Основната функция на кърмата след шестмесечна възраст е повишаване на имунитета на детето, тъй като тя съдържа имуноглобулини.


Храни, които да добавите към менюто на 10-месечното бебе


Зеленчуци

Зеленчуците в диетата на 10-месечното бебе трябва да присъстват ежедневно. Те подобряват храносмилателната функция и подхранват организма с витамини.

Можете сами да си направите зеленчуково пюре или да използвате готови продукти. 

Основните зеленчуци, които трябва да осигурите на бебето са броколи, тиквички, карфиол, бяо зеле, цвекло, картофи, моркови и грах.

Цвеклото се дава малко по малко. По-често се използва за разнообразяване на зеленчукови супи, борш, смесено зеленчуково пюре. Към пюретата може да добавите настъргано месо или месно пюре.

Ако бебето страда от алергии, за предпочитане е да давате готови продукти. Те са хипоалергенни и специално адаптирани към храносмилателния тракт на бебе.

Каши

Бебето на 10 месеца следва да се храни с каша поне 1 път на ден. Ето и кои зърнени култури са подходящи – елда, царевица, овес, просо, пшеница, ечемик.


Плодове

Плодовете също са важна част от диетата на 10-месечното бебе. Те са източници на витамини и фибри. Плодовете се дават под формата на пюре или сокове. Най-подходящите плодове са ябълка, круша, кайсия, праскова и банан.

Адаптирано мляко за периода 6 - 12 месеца: Honilac Gold II и Honilac Goat II


Добави коментар