Режим на хранене на 11-месечно бебе

 Режим на хранене на 11-месечно бебе
30 December, 2020

Колкото по-близо е до навършването на годинка едно бебе, толкова повече ястия могат да се включат в диетата му. 

Нека видим и някои общи правила, които ще ни помогнат да му съставим пълноценно меню. Без значение дали бебето се кърми или е на изкуствено хранене, то трябва да консумира кърма или адаптирано мляко два пъти дневно.

Обикновено едното хранене е сутрин, а другото – вечер. През останалото време от деня трябва да му се дава храна, която отговаря на следните изисквания:

• да не съдържа подправки, захар и нишесте;

• зеленчуците да се приготвят задушени, варени или на пара;

• в менюто да има пълноценни храни, доставящи достатъчно витамини;

• избягвайте да давате на бебето цитрусови плодове, пълномаслено краве мляко, ядки, мед.


Каква консистенция трябва да е храната?

Вече не е необходимо храната да се смила на пюре, достатъчно е да омесите с вилица или да нарежете на малки порции продуктите.

Ако до 11 месеца бебето е приемало около 200 мл мляко наведнъж, тогава може на едно хранене да се дават продукти до 150 г.


Какво трябва да има в менюто на 11-месечното бебе?

На 11-месечна възраст детето вече разполага с от 6 до 9 зъба, което му позволява да яде месни ястия. Раздробените, но не пюре, парчета ще позволят развитието на челюстния апарат, а същевременно няма да му позволят да се задави.
Същото се отнася и за рибата, но е важно да се обърне голямо внимание при отстраняването дори на най-малките кости. Важна част от менюто са източниците на калций – извара, кефир. Опитайте се да не ги подслаждате, детето ще хареса ферментирали млечни продукти без захар. Също така, не бързайте да давате плодови кисели млека. Ако все пак сте решили да ги включите в менюто, тогава го правете постепенно, за да избегнете алергична реакция.


Овесени ядки

Те сдържат много йод, който отговаря за умственото развитие, премахва токсините и помага за бързото лечение на алергиите.

Елда

Тъй като елдата не се нуждае от торове, тази зърнена култура е една от най-екологичните. В него има огромно количество желязо и магнезий. Тя нормализира работата на стомаха и червата, подобрява и съня.

Забележка:

В никакъв случай не принуждавайте бебето да яде нещо, което не му харесва.

Адаптирано мляко за периода 6 - 12 месеца: Honilac Gold II и Honilac Goat II


Добави коментар